Valokuvauskurssi

Video- ja valokuvauksen ammattilainen Aki Tulikari ohjaa syksyn aikana valokuvauskurssin kymmenelle innokkaalle kuvaajalle paikan päällä ja kaikille halukkaille videoina netin välityksellä. Kurssin aikana tavataan kahdeksan kertaa, keskiviikkoisin klo 18-20, Akin ateljeella Kalevassa. Kurssi alkaa ke 22.9. ja jatkuu aina keskiviikkoisin syyslomaviikkoa lukuunottamatta.

Et tarvitse aiempaa kokemusta, etkä hienoa järjestelmäkameraa. Kurssin sisällöt auttavat sinua kuvaamaan paremmin millä tahansa kameralla – myös kännykkäkameralla. Kahdeksan tapaamista on jaettu aihealueisiin, eli voit katsoa juuri itseäsi kiinnostavat tunnit. Vaikka vastaavia sisältöjä löytyy suomeksikin Youtubesta, aivan vastaavaa peruskurssi-kokonaisuutta en ole löytänyt. Tule siis mukaan oppimaan valokuvasta, kameroista, linsseistä, sommittelusta ja valosta!

Kurssin lähiopetus on ilmainen yhdistyksen jäsenille – keskiviikkoisin julkaistavat videot ovat kaikkien ilmaiseksi katsottavissa. Paikan päälle mahtuu 10 kurssilaista. Jos haluaisit vielä mukaan lähiopetukseen, voit laittaa minulle viestiä, niin mahdollisten sairastapausten tai peruutusten sattuessa voit päästä mukaan jollekin tunneista.

Akin yhteystiedot: Puh: 040 7666 972
aki.tulikari (ät) gmail.com

Kurssin tapaamiset

1. "Mitä tämä nappula tekee?" – Tunne kamerasi (22.9.)

Ensimmäisellä tapaamisella opetellaan käyttämään manuaali-tilaa (M), eli asettamaan itse kaikki kuvan valotusasetukset.  Kurssin ehkä tärkein anti on kurssin aikana oppia ymmärtäämään suljinajan, aukon, ISO-arvon ja linssin pituuden vaikutuksen valokuvaan. Nämä kolme asiaa kertaantuvat käytännössä jokaisella tunnilla, sillä ne ovat aina keskeisiä valokuvaa otettaessa. Näitä muuttujia kannattaa opiskella oman kameran kanssa kokeilemalla.

1. tapaamisen sisältö videokurssina

Huom! Vaikka videota kuvatessani olinkin vielä toiveikas live-kurssista aina keskiviikkoisin, etäkurssi jatkuu videopohjalla. Videot ilmestyvät sivuille aina keskiviikkoisin. Jos sinulle jää kysyttävää aiheesta, laita minulle viestiä osoitteeseen aki.tulikari (at) gmail.com, ja vastaan kysymykseesi seuraavan videon lopussa (tai suoraan sähköpostilla).

Lataa tästä neljälle sivulle mahdutettu tiivistys perusasetuksista.

2. Linssit – Laajis, tele, macro, prime ja zoom (29.9.)

Kamerat vaihtuu, lasi on ikuista. Toisella tapaamisella opitaan, miten linssin valinta vaikuttaa valokuvaan. Päästään kokeilemaan linssien äärimmäisyyksiä välillä 14mm-450mm, macroa (eli lähikuvausta), valovoimaisia prime-linssejä ja vinkeää tilt-shift -linssiä.

3. Rajaus ja kompositio – Mitä kuva näyttää / Mitä jää kuvan ulkopuolelle? (6.10)

Kolmannella tapaamisella pohditaan rajauksen ja komposition eli asettelun valitsemista ja vaikutusta kuvaan. Mitkä asiat kuvassa ovat toivottuja? Mitkä asiat ovat ylimääräisiä? Millainen asettelu näyttää miellyttävältä?

4. Valo valokuvassa – Hallitse valoa, hallitse tunnelmaa (13.10)

Neljännellä tapaamisella keskitytään valoon. Miten kova ja pehmeä valo vaikuttavat valokuvan tunnelmaan? Miten valoa voi itse muokata ja miten toimia tilanteessa, missä ei itse voi vaikuttaa valoon?

SYYSLOMAVIIKKO – EI TAPAAMISTA (20.10.)

5. Kuvan jälkikäsittely – Mitä on RAW-kuvaus ja miksi se on ihana asia? (27.10)

Viidennellä tapaamisella paljastetaan, miksi lehtien valokuvat näyttävät niin hyvältä. Hyvin harvoin digiaikana kuva on valmis, kun kameran suljin on sulkeutunut. Kuvien jälkikäsittely on melkein yhtä tärkeää kuin filmiaikana filmin kehittäminen oli. Perehdytään ilmaisiin vaihtoehtoihin muokata kuvia tietokoneella.

6. Muotokuva – Kuvia elävistä malleista (3.11)

Kuudennella tapaamisella koitetaan ymmärtää, kuinka ihmisestä tai eläimestä saa hyvän kuvan? Tai ennemminkin – kuinka parantaa mahdollisuuksia onnistua ottamaan hyvä kuva ihmisestä tai eläimestä? Kokeillaan erilaisia tapoja valaista ihminen, pohditaan taustan vaikutusta kuvaan ja kokeillaan mallin ohjaamista.

7. Maisema- ja luontokuvaus – Luonto läheltä ja kaukaa (10.11.) Huom. säävaraus!

Seitsemännellä kerralla lähdetään ulos. Luontoa voi rajata valokuvaan hyvin tiiviisti tai laajasti. Miten saada hyvä kuva ötökästä tai Näsijärvestä? Lähdetään kokeilemaan!

HUOM! Säävaraus! Sateessa saa hienoja kuvia, mutta kamerat ja vesisade eivät mene hyvin yksiin.

Huom! Tätä kertaa ei lähetetä live-streamina netissä vaan kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan ulkokuvauksiin.

8. Oman tyylin löytäminen – Millaisia kuvia sinä haluat ottaa? (17.11.)

Viimeisellä tapaamisella keskitytään arvioimaan omia tavoitteita valokuvaajana. Oletko kiinnostunut teknisestä laadusta, henkilön persoonan kuvantamisesta, oman tunteen välittämisestä, vai arjen taltioimisesta? Katsotaan muutamien historian ja nykyajan valokuvaajien töitä ja pohditaan, mikä on valokuvan merkitys ja rooli tässä ajassa – ja mikä on valokuvauksen rooli kuvaajalle itselleen.Missä kurssi järjestetään ja mitä mukaan?

Kurssin tapaamiset järjestetään Akin ateljeella Petsamonkatu 14:ssa. Paikka on Kalevan kirkon vieressä, keltaisen kerrostalon päädyssä. Oikea ovi löytyy talon puiston/parkkipaikan puoleisesta päädystä, mutta se on varsin huomaamaton. Jos et löydä ensimmäisellä kerralla perille (mikä on todennäköistä) soita lähellä päästyäsi (040-7666972). Lähialueella on paljon 4h tienvarsipaikkoja, eikä pysäköinti yleensä ole ongelma.

Ota mukaan kurssille oma kamerasi, oli se sitten kännykkä, pokkari tai järkkäri. Jos et ole ennen kokeillut järjestelmäkameraa, pääset kokeilemaan sellaista kurssilla. Saat sellaisen myös mahdollisesti lainaan omia kuvauksia varten.

Tervetuloa mukaan!